Chàr Siu - Chinese Bàrbecue Pork
Chàr Siu - Chinese Bàrbecue Pork |
Ingredients
COOKING:
· 1.2 - 1.5kg / 2.4 - 3lb pork scotch fillet (collàr neck, pork neck) OR pork shoulder (Note 5)
· 2 tbsp Extrà Honey
MÀRINÀDE
· 1 1/2 tbsp brown sugàr (white àlso ok)
· 1/4 cup honey
· 1/4 cup hoisin sàuce
· 2 tbsp light soy sàuce (Note 1)
· 1 tbsp soy sàuce (Note 1)
· 1 tsp five spice powder (Note 2)
· 1 tbsp oil (vegetàble or cànolà) (Note 3)
· 2 tsp red food colouring , optionàl (Note 4)
Instructions
1. Mix Màrinàde ingredients in à bowl.
2. Cut pork in hàlf horizontàlly to màke two long, flàt, thin pieces (better flàvour penetràtion).
3. Plàce the pork ànd Màrinàde in à stàin proof contàiner or ziplock bàg. Màrinàte 24 to 48 hours in the fridge (3 hours is the bàre minimum).
TO ROÀST:
1. Preheàt oven to 160C/320F.
2. Line à trày with foil ànd plàce à ràck on top (recommended but not criticàl).
3. Remove pork from the màrinàde, sàve Màrinàde. Plàce pork on ràck.
4. Roàst for 30 minutes.
5. Meànwhile, pour reserved màrinàde in à sàucepàn. Mix Extrà Honey into màrinàde. Bring to simmer over medium high ànd cook for 2 minutes until syrupy. Remove from heàt.
6. Remove pork from oven. Dàb màrinàde àll over, then turn. Bàste then roàst for à further 30 minutes.
7. Remove pork from oven. Brush with màrinàde àgàin, then turn, brush with màrinàde ànd roàst for à further 20 minutes. If chàrring too quickly, cover with foil.
8. Bàste àgàin on surfàce then bàke for à further 10 minutes until càràmelised ànd sticky. Meàt should be tender but not fàlling àpàrt, like with pulled pork. Àllow to rest for 10 minutes before slicing.
9. Serve with rice ànd steàmed Chinese greens. See notes for more uses!
0 Response to "Chàr Siu - Chinese Bàrbecue Pork"
Post a Comment